Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Deprem Dönüşümüne Yönelik Açıklamaları

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un deprem dönüşümüne ilişkin açıklamaları ve alınan önlemler hakkında detaylar.

Nisan 24, 2025 - 16:06
 0  0
Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Deprem Dönüşümüne Yönelik Açıklamaları

Depremin Önemi ve İstanbul İçin Acil Eylem Çağrısı

Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamalarda ülkemizin en büyük güvenlik risklerinden biri olan depreme karşı alınması gereken önlemlerin önemine vurgu yaptı. Kurum, "Milletimize ve özellikle deprem dönüşümünden sorumlu belediyelerimize sesleniyorum: İstanbul için her geçen saniye büyük bir kıymet taşımakta. Zaman kaybetmeden, hızla ve kararlılıkla hareket etmeliyiz. İstanbul depremi, milli güvenliğimizin temel taşlarından biridir." diyerek, deprem riskine karşı alınan önlemlerin aciliyetine dikkat çekti.

Deprem Sonrası Yapılan Hızlı Değerlendirmeler ve Güncel Durum

Hasdal'daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde kurulan kriz merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, Kurum, deprem sonrası alınan ihbarların ve yapılan incelemelerin detaylarını paylaştı. Şu ana kadar 1399 yapıya ilişkin ihbar aldıklarını ve ekiplerin büyük bir titizlikle saha çalışması yürüttüklerini belirtti. Kurum, "7 binanın az hasarlı olduğunu, herhangi bir orta veya ağır hasarın olmadığını memnuniyetle söylüyoruz. Fatih ilçemizde metruk bir binanın yıkılması ihracını gerçekleştirdik ve enkaz kaldırma işlemleri tamamlanmak üzere. İstanbul'un 39 ilçesinde 963 mahallede saha çalışmaları devam ediyor." ifadeleriyle, çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü aktardı.

İstanbul'daki Kamu Binalarının Güvenliği ve Tarama Çalışmaları

Kurum, "Gün içinde 3 bin hasar tespit ekibimiz, okullar, yurtlar, camiler ve hizmet binalarını kapsayan toplam 28 bin 500 kamu binasında hasar incelemesi yapacak. Ayrıca gelen her türlü hasar ihbarını titizlikle takip ediyoruz." diyerek, kamu kurumlarının güvenliği için alınan önlemleri ve planlanan çalışmaların detaylarını paylaştı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte İstanbul'daki 36 yükseköğrenim yurdunun taramalarını tamamladıklarını ve herhangi bir hasar tespit edilmediğini belirtti. Bugün ise Sağlık Bakanlığı ile tüm hastanelerin detaylı taramalarını yapacaklarını ve sonuçları şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

İstanbul'un Deprem Gerçeği ve Toplumsal Farkındalık

Depremin ardından, Kurum, "İstanbul ve Türkiye'nin en büyük gerçeği olan deprem, artık gündemimizin merkezinde olmalı. Ülkemizin yüzölçümünün yaklaşık %66'sı, nüfusun ise %70'i deprem riski altında yaşıyor. En son 6 Şubat 2023'te yaşadığımız büyük felaket, bize bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. Ancak, bu deprem gerçeğiyle yüzleşmek ve önlem almak yerine, maalesef kısa vadeli unutkanlıklar ve ihmaller yaşıyoruz." diyerek, toplumun bilinçlenmesi ve afetlere karşı hazırlıklı olmasının önemine vurgu yaptı.

Kentsel Dönüşüm ve Riskli Yapıların Yeniden İnşası

Kurum, "Riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmak amacıyla, 'Riskli bina öldürür, riskli binada yaşamayalım' sloganıyla çağrılarımızı sürdürüyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 yıl önce başlattığı kentsel dönüşüm seferberliği, bizim için büyük bir dönüm noktasıdır. Bu çerçevede, en az 1,5 milyon riskli yapının olduğunu ve bunların %30'unun acil dönüşüm gerektirdiğini biliyoruz. Vakit kaybetmeden, bu dönüşüm çalışmalarını hızlandırmalı ve İstanbul'un geleceğini güvence altına almalıyız. Artık, deprem riskine karşı alınacak önlemler, ülkemizin en temel gündemi olmalı."

Yarısı Bizden Kampanyası ve Dönüşüm Çalışmaları

Kurum, "Deprem riskine karşı yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, TOKİ ile birlikte sağlam ve güvenli evler inşa ediyoruz. Bilim insanlarının görüşleriyle yönettiğimiz süreçte, İstanbul'da 290 bin ev ve iş yerinin dönüşümüne devam ediyoruz. 2023 Mayıs ayında Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatılan 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla, 41 bin konutun görüşmesi tamamlandı ve 21 bin inşaat sahada hızla ilerliyor. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetleriyle, İstanbul'u depreme hazırlama ve toplumun güvenliğini sağlama yolunda kararlı adımlar atıyor."

Toplumsal Sorumluluk ve Birlikte Hareket Etme Zamanı

Kurum, vatandaşlara ve belediyelere çağrıda bulunarak, "Herkesin bu dönüşüm sürecine aktif katılması, İstanbul'un deprem gerçeğine karşı ortak mücadele vermesi elzemdir. İstanbul'un 16 milyonluk nüfusu ve can güvenliği söz konusu olduğunda, zaman kaybetmek büyük riskler doğurur. Siyaseti bir kenara bırakarak, birlik ve beraberlik içinde hareket etmeli, gücümüzü ve kararlılığımızı ortaya koymalıyız. İstanbul, hepimizin ortak meselesidir ve bu meseleye sahip çıkmak, geleceğimizi güvence altına almak adına en büyük sorumluluğumuzdur." diyerek, toplumsal bilinç ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Tepkiniz Nedir?

Beğen Beğen 0
Beğenmedim Beğenmedim 0
Aşk Aşk 0
Komik Komik 0
Kızgın Kızgın 0
Üzgün Üzgün 0
Vay Vay 0