Menelau’dan Müzakere Süreci ve Son Gelişmeler Hakkında Açıklamalar
Menelau’dan müzakere süreci ve son gelişmeler hakkında detaylı açıklamalar. Güncel bilgiler ve analizler için hemen okuyun.

Menelau’dan Müzakere Sürecine Yönelik Güncel Değerlendirmeler
Rum tarafı adına konuşan Menelaos Menelau, müzakere sürecinin yeniden canlandırılmasının temel hedef olduğunu vurguladı. Bu ay içerisinde Ada’ya gelmesi beklenen BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’e yapılan yatırımın ve önemi büyük olduğunu belirtti. Menelau, Holguin’in rolünün, Cenevre’de gerçekleştirilen gayriresmi genişletilmiş görüşmede kararlaştırıldığı üzere, önceki görev döneminde atılan adımların devamını sağlamak olduğunu ifade etti.
Menelau, Türk tarafının federasyon temelindeki çözüm çerçevesi dışındaki tezlerinin, ilerleme önündeki önemli bir engel teşkil ettiğini belirtti. Buna rağmen, çeşitli adımlar atıldığını ve bu adımların sonucu olarak, bir sonraki aşamaya odaklanmaya devam ettiklerini dile getirdi. Çabaların daha somut ve görünür hale gelmesi için, Türk tarafının federasyon çerçevesinde siyasi irade göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. Menelau, yürütülen sürecin, uzlaşılmış çerçeve dahilinde devam etmekte olduğunu belirtti.
Gelecek Planları ve Olası Gelişmeler
Menelau, Haziran ayında planlanan gayriresmi görüşmenin başarısız olması halinde, bunun olası etkilerini ve sürecin devamını değerlendirdi. Bu bağlamda, Genel Sekreter başkanlığında ve önceki gayriresmi görüşmedeki kadro ile yeni bir toplantının yapılacağını belirtti. Menelau, “Bir sonraki önemli dönemeç” olarak bu toplantıyı nitelendirdi ve “Çıkmaz ya da başarısızlık seçenek değildir” ifadesiyle, sürecin devamının öncelikli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu sürecin başarıyla ilerlemesi ve müzakerelerin yeniden başlaması için daha fazla atım atılması gerektiğinin altını çizdi.
Türk Tarafının Tutumu ve Ortak Noktalar
Türk tarafının tutumu ve önerileri üzerine sorulan soruya cevap veren Menelau, son zamanlarda atılan adımların, Türk tarafının tavrına rağmen geliştiğine dikkat çekti. Holguin’in 2024 Ocak ayı ile yaz dönemi arasındaki faaliyetlerine, genel sekreterin Ekim 2024’te New York’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile düzenlenen çalışma yemeğine değindi. Ayrıca, Cenevre’de gerçekleştirilen gayriresmi genişletilmiş görüşmenin de bu kapsamda olduğunu belirtti. Menelau, “Hedefimiz”, Genel Sekreter’in Mart ayındaki görüşmeden sonra yaptığı açıklamalarda yer alan tüm hususlarda ilerleme kaydetmek olduğunu ifade etti. Ana amacın, müzakere sürecinin yeniden başlaması olduğunu dile getirdi. Geçiş noktaları konusunda henüz anlaşma sağlanmamış olsa da, özlü görüşmelerin devam ettiğini ve çeşitli sonuçlara ulaşmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Geçiş Noktaları ve Teknik Konular
Menelau, yeni geçiş noktalarında temel sorunun, Türk tarafının kendi önerdiği Haspolat ve Akıcılar’da geçiş noktası açma pozisyonunu koruması, Rum tarafının ise Kiracıköy-Gaziler ve Erenköy önerilerini kabul etmemesi olduğunu ifade etti. Genel Sekreter’in açıklamasında dört geçiş noktasına değinildiğini hatırlatarak, Türk ve Rum taraflarının önerdiği iki nokta bulunduğunu ve anlaşma sağlanabilmesi için mütekabiliyet şartının önemli olduğunu vurguladı. Menelau, ilk olarak Lefkoşa Surlariçi’nde yayalara yönelik geçiş önerisinde bulunduklarını, Türk tarafının henüz bu teklife cevap vermediğini aktardı. Ayrıca, ara bölgeye güneş parkı kurulması konusunun da sürdüğüne işaret ederek, bu konuda ilerleme kaydedilebilmesi için teknik ve siyasi engellerin aşılması gerektiğini dile getirdi. Elektrik şebekesine iki ayrı bağlantı önerisinin, Türk tarafının tezinden kaynaklandığını ve bu durumun çözüm önündeki engellerden biri olduğunu belirtti.
Diğer Konular ve Çözüm Perspektifi
Mayın temizleme konusunda, ön çalışmaların devam ettiğini ve daha ileri adımlar atılabileceğini ifade eden Menelau, iki toplumlu gençlik komitesinin çalışmalarına da değindi. Ayrıca, mezarlıklar konusu gibi konuların da gündemde olduğunu belirtti. Menelau, “Bütün inisiyatiflerin amacı”, çözüm hedefine ulaşmak ve süreci ilerletmek olduğunu vurguladı.
Tepkiniz Nedir?






